pixel

Wat zijn Backlinks?

Om het heel simpel uit te drukken zijn backlinks links die verwijzen naar jouw website. Wanneer iemand op zijn/haar website verwijst naar een pagina op jouw website noemen we dat een backlink.

Het nut van backlinks

Om backlinks uit te leggen in mensentaal vergelijken we het meestal met mond aan mond reclamen. Wanneer je van een vriend te horen krijgt dat de nieuwe bakker super lekker brood maakt geloof je hem en zal je dat waarschijnlijk zelf eens gaan proberen. Je vriend creëerde vertrouwen in de bakker, zelfs vooraleer jij er geweest bent.

Dat principe kan je doortrekken naar je website. Wanneer een andere website verwijst naar jouw website dan nemen zoekmachines (zoals Google) dit al snel over. Zij koppelen die link aan het feit dat een andere website vertrouwen had in jouw website en daardoor kan je dus ook hoger scoren in Google.

Waarop moet je letten bij backlinks

Kwaliteit van de backlinks

Net als bij mond aan mond reclame kan je zowel positieve als negatieve reclame overbrengen. Bij links zit het verschil tussen positief en negatief vooral in de kwaliteit van de links.

Ieder domein krijgt namelijk een score toegewezen. Die score wordt berekend op een heel aantal factoren. Een score op 100 die de autoriteit van je domein aangeeft. Hoe hoger de score hoe beter het domein.

Krijg je dus links van websites met een lage score dan zal je website vaak mee in die neerwaartse spiraal getrokken worden. Kwalitatieve backlinks komen meestal van domeinen met een domein score van meer dan 40.

Echtheid van de backlinks

In de beginjaren van Google was het zo dat de website met de meeste backlinks en die een zoekwoord het vaakst gebruikten beter scoorden dan de competitie.

Vandaag de dag is het Google algoritme een pak slimmer en kan het controleren of je gebruik maakt van SPAM backlinks. Door bijvoorbeeld backlinks te kopen krijg je in 1 keer zeer veel nieuwe links erbij. Google markeert dit als verdacht en zal je website hierop afstraffen.

Maar ook wanneer je nieuwe backlinks hebt en je in de resultaten zakt. Waarop je de backlinks weer verwijderd kan Google dit herkennen.

Verzamel je backlinks dus op zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze en laat het kopen van backlinks achterwege.

Backlinks opvolgen

Van zodra je enkele backlinks verkregen hebt is het handig dat je deze kan opvolgen. Er zijn verschillende tools voor waarmee je dat kan doen. Een gratis tool is bijvoorbeeld Ubersuggest. Daarmee kan je gewoon je website ingeven waarna de tool je de nodige gegevens laat zien. Denk aan het aantal backlinks, je domein score, hoe je scoort voor bepaalde zoekwoorden, je beste pagina’s, … Heel leerrijk moest je echt bezig zijn met je SEO marketing.

Uiteraard zijn er ook betalende tools zoals Ahrefs waarbij je meer functionaliteit krijgt. Afhankelijk van wat je juist wilt doen kan je kiezen voor een andere tool.

Wat zijn backlinks auteur - Axl Van Steenacker

Axl

Auteur

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van je SEO. Ze dragen veel waarde bij aan het bepalen van jouw positie in de zoekmachine. Let echter wel op de kwaliteit van je links.

Nog een vraag? Bel me gerust op! Of stuur me een berichtje op LinkedIn.

KLAAR OM JE ONDERNEMING EEN DIGITALE BOOST TE GEVEN?

Contact

0476 24 71 35
vansteenacker.axl@necess.be
Delphine Adriaensstraat 13
2275 Lille