pixel

Hoe maak je een website

We krijgen de vraag geregeld: ‘Hoe kan ik een website maken?’. Bij het maken van een website zijn er heel wat zaken waaraan je moet denken. We schreven al een artikel over waarop je moet letten wanneer je een website laat maken maar wat kan je nu doen om zelf aan de slag te gaan.

Je eigen website maken

Er zijn heel wat mogelijkheden om een website te maken denk aan tools als wix of jouwweb. Het zijn tools waarmee je snel aan de slag kan met een drag & drop website bouwer. Daarnaast kan je ook vertrekken van een thema. Wij kozen voor de moeilijke weg: HTML, CSS en Javascript leren. 3 programmeertalen die we dagdagelijks inzetten om websites te maken.

Vooraleer je die talen onder de knie hebt ben je al snel enkele jaren verder. Voor veel bedrijven dus geen optie want je steekt er heel veel tijd in en ondertussen kan je niet verder werken aan je business. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om een website te laten maken.

Wanneer je een website laat maken doe je beroep op de kennis en tijd van een team dat dagdagelijks bezig is met het ontwikkelen van websites. Wij ontwikkelen bijvoorbeeld websites maar zorgen ook voor de nodige online marketing.

Hoe maak je een webiste - Necess

Hoe maak ik een website?

1) Schrijf je doelen uit

Wat wil je bereiken met je website? Welke zaken moet je website teweegbrengen voor jou en je bedrijf om te spreken van een succes? 2 vragen waar je een helder antwoord op moet zoeken vooraleer je nog maar iets onderneemt om je website te bouwen.

Als je gewoon maar een website gaat maken ga je gegarandeerd verloren lopen. Pak je pen & papier er dus maar bij en schrijf in enkele puntjes uit wat je wilt bereiken met een nieuwe website.

2) Leer basis HTML en CSS (Aangeraden!)

Wanneer mensen aangeven dat ze niet goed weten hoe ze een website moeten maken geef ik steeds het advies om te beginnen met de basis. Het is super handig om te weten hoe iedere website in elkaar zit. Leer daarom zeker de basis van HTML en CSS.

De cursussen HTML en CSS zijn super handige, gratis, cursussen die je de basis snel aanbrengen. Je kan stap voor stap aan de slag om bij te leren over het ontwikkelen van websites. Super handig als je zelf je website wilt maken!

Hoe maak je een eigen website - Necess

3) Teken de structuur van je website uit

Het eerste wat je moet doen vooraleer je nog maar kan beginnen denken over hoe je je website wilt maken, of je het liever uitbesteed of welke tool je wilt gebruiken is de structuur van je website. Door te beginnen met een globale structuur krijg je een zicht op wat je nodig hebt en wat belangrijk is voor jouw bedrijf.

Deze stap gaat je vooral een groot voordeel opleveren bij het uitwerken van je menu. Het menu is een cruciaal onderdeel van je website, zeker als je meer wilt verkopen met je website. Met een overzichtelijk en makkelijk te gebruiken menu zorg je ervoor dat je bezoeker een aangename ervaring heeft. Je laat een positieve indruk na en verhoogt je conversiepercentage.

4) Verzamel je content

Nu je weet welke structuur je website zal krijgen is het tijd om te bepalen hoe we die structuur gaan invullen. Onder content kan je denken aan teksten, afbeeldingen, video’s, een e-book, blog posts, … Het is het geheel van zaken die op je website komen te staan. Wie weet is het zelfs interessant om te beginnen met content marketing dat is een top idee als je hoger wilt scoren in Google.

Waarom eerst je content uitwerken?

Wij vertrekken voor ieder project van de aangeleverde content. Dat doen we om de boodschap van onze klanten zo goed mogelijk naar voren te brengen. We denken na over hoe we bezoekers overtuigen, welke zaken we extra moeten belichten, … Op basis van wat we hierover vinden ontwikkelen we dan een design en website op maat.

We gebruiken dus geen thema maar beginnen steeds van een leeg papier. Dat zal voor jou misschien niet mogelijk zijn maar het is belangrijk dezelfde mindset te gebruiken! Je vertrekt vanuit je boodschap en gaat op basis van wat je wilt vertellen een website opbouwen. Doe je dat in de andere volgorde (Je koopt een thema en plakt de tekst erin volgens het thema) dan kan je de werking van je website vergeten.

5) Kies je technologie

Met welke tool ga je werken voor je website? Wanneer jij een website wilt maken maar niet goed weet hoe is het belangrijk te kiezen voor de juiste oplossing voor jouw doelen.

Met wat maak ik een website:

Of een andere dienst, er zijn er 100’en of zelfs 1000’en. Kiezen tussen een van deze diensten is een soms een moeilijk gegeven. Weet dat je voor je website altijd kosten gaat betalen. Betaal je niet aan je provider dan passeer je langs de kassa met een website die er niet professioneel uitziet of waar advertenties van andere bedrijven op komen.

Het is vaak een doolhof om nog maar te kiezen met welke technologie je aan de slag gaat. Er bestaan verschillende vergelijkingen tussen deze systemen. Maar kies gerust voor de technologie waar jij je goed bij voelt maar denk zeker aan je doelstellingen. Die vormen de leidraad bij iedere beslissing die je moet nemen!

Zelf je website maken met HTML & CSS

Wanneer je kiest om je website zelf te coderen kan je aan de slag met tools als visual studio waarin je makkelijker en overzichtelijker kan programmeren. Je bent er niet beperkt tot HTML & CSS maar je kan ook aan de slag met andere veelgebruikte talen zoals Javascript en PHP.

Let wel op dat dit de moeilijkste optie is en je hier waarschijnlijk tegen problemen gaat aanlopen. Je hoeft zeker niet met deze optie van start te gaan maar zoals eerder vermeld is het een groot pluspunt als je de basis van HTML & CSS onder de knie hebt. Zo kan je bijsturen indien nodig, zelfs in andere technologieën als WordPress, Drupal of Wix.

Gratis systemen

Drupal en WordPress zijn gratis systemen. Er zijn gratis varianten van Wix en Jouwweb maar dan hang je vaak vast aan heel wat nadelen.

Je kan systemen als Drupal en WordPress gratis downloaden. Het gaat dan om het CMS (=Content Management Systeem) zelf. Dat is puur de technologie waarmee je je verzamelde content kan beheren op de website. Denk aan afbeeldingen en tekst wijzigen.

Dat CMS moet je dan nog op een server plaatsen en er een domein aan koppelen. Je leest alles over de hosting verder in dit artikel.

Ben je echt op zoek naar een website waarmee je op lange termijn resultaten kan halen, alles kan beheren en naar je hand zetten dan raden wij aan om met een systeem als WordPress of Drupal aan de slag te gaan. Wij gebruiken deze systemen ook voor klanten. Afhankelijk van hun doelen gaan we aan de slag met de juiste technologie. Dat varieert dus van volledig zelf coderen tot coderen en integreren in een CMS.

Templates

Vandaag de dag kan je ook heel wat templates vinden op het internet. Dat zijn vooraf gemaakte ontwerpen van websites die je dan kan invullen. Je gaat als het ware je content hierin plakken, de opmaak en structuur van de website blijft vast. Ideaal is het zeker niet maar voor een beginnend bedrijf is het vaak een goede oplossing.

Waarom liever niet?

Met een template hang je vast aan een structuur en een ontwerp. Je kan je content minder goed naar voor laten komen. Laat dat nu net een essentieel onderdeel zijn van het maken van je website.

Moest je toch starten met een template, kies er dan na een initiële periode voor om te werken aan een ontwerp op maat van je doelen en je content. Zo verhoog je jouw succes en de effectiviteit van je website.

9) Ontwikkel je website

Je hebt nu een antwoord op alle vragen.

  • Waarom? Je doelen
  • Wie? Zelf doen of uitbesteden
  • Wat? Je content
  • Hoe? Welke technologie je gaat gebruiken

Met deze informatie kan je aan de slag om je website zelf te maken. De belangrijkste vraag ‘Hoe maak je een website?’ heb je volledig kunnen beantwoorden. Enkel de ‘Waar?’ ontbreekt nog in bovenstaand rijtje. Dat is de volgende stap die je moet ondernemen. Van zodra je website klaar is kan je overgaan naar het waar verhaal.

10) Hosting voor je zelfgemaakte website

Je bezoekers en klanten moeten je website kunnen bereiken. Daarvoor moeten we ruimte voorzien om je website op te plaatsen. De makkelijkste vergelijking die je hiervoor kan maken is de vergelijking met een huis.

Wat is hosting? Uitgelegd in mensentaal!

We maken de vergelijking tussen een huis en hosting

Grond

De grond waarop je huis staat noemen we de online ruimte. Je moet plaats hebben om je huis op te plaatsen. Net als bij een huis heb je ook ruimte nodig om je website op te plaatsen. Je foto’s, teksten,  video’s en code moeten immers ergens kunnen gestockeerd worden. Dat gebeurt op een server die je huurt bij een hostingbedrijf.

Huis

Het huis zelf is je website. De eigenlijke infrastructuur die zichtbaar is voor je bezoekers. Je ontvangt je bezoekers en laat hun de nodige informatie zien. Een heel zichtbaar geheel voor zowel jou als je bezoeker.

Kelder

De kelder is je databank. Wanneer je gebruik maakt van een CMS zoals WordPress of Drupal heb je een databank nodig. Een databank is de plaats waar gegevens opgehaald en opgeslagen worden. Deze gegevens zijn niet zo mooi dus stoppen we ze goed weg en halen we ze enkel op indien ze nodig zijn. Vooraleer we ze tonen zetten we ze mooi klaar in het huis voor onze bezoeker.

Adres

Om te weten waar mensen je website kunnen terugvinden is het belangrijk er een adres aan te koppelen. Dat noemen we een domeinnaam. Een domein is eigenlijk niets meer dan een vertaling van een adres naar iets dat wij als mensen makkelijk kunnen onthouden.

GPS

We kennen allemaal enkele adressen vanbuiten en weten hoe we ernaar toe moeten rijden. Maar soms zijn we op zoek naar bijvoorbeeld ‘het dichtstbijzijnde tankstation’ en weten we niet goed waar we naartoe moeten.

Je kan Google (of eender welke zoekmachine) bekijken als de GPS. Zij zorgen ervoor dat je weet waar je naartoe moet. Het is aan jou om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn op die zoekmachine. Hier alvast 12 effectieve seo tips.

Slot

Het slot op je deur kan je gelijk stellen aan de beveiligde verbinding van je website. Om hoger te scoren in Google en je bezoeker een beveiligde ervaring te bezorgen kies je best voor een SSL certificaat. Een SSL certificaat gaat er voor zorgen dat je website gebruik kan maken van een HTTPS verbinding in plaats van een gewone HTTP verbinding. De S staat hier voor ‘Secure’. Zo maak je je website veiliger.

11) Scoor in Google

Eens je website up and running is moeten er natuurlijk bezoekers opkomen. Dat kan op verschillende manieren, denk aan sociale media, advertenties, email marketing, … maar ook door in te zetten op SEO ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. We schreven eerder al 12 effectieve seo tips uit waarmee je hoger gaat scoren in Google. 12 tips die wij dagdagelijks toepassen en waarmee we resultaten behalen voor onze klanten.

Bij het maken van je website is het belangrijk om vanaf stap 1 te denken aan SEO. Je website in elkaar boksen en nadien nog wat veranderen om beter te scoren in Google heeft geen zin. Vanaf het prille begin moet je denken aan hoe jouw ideale klant zoekt in Google, Wat hun problemen zijn en hoe je hen kan helpen.

Het is bij het verzamelen van je content dan ook super belangrijk om al een stap verder te denken dan puur wat jij wilt vertellen. Begin bijvoorbeeld met een grondig zoekwoorden onderzoek, pas ook zeker deze seo tips toe.

Denk hieraan vooraleer je je eigen website maakt

Begin altijd met een grondig zoekwoorden onderzoek. Het is een super essentiële stap om iets met je website te kunnen bereiken. Hoe je dat doet ontdek je hier. We benadrukken graag dat wanneer je niet weet waarop je gaat inzetten je heel moeilijk resultaten kan halen.

Hoe maak je een gratis website?

Een vraag die vaak voorkomt. Wij bouwen zelf websites voor verschillende klanten en weten dus dat een knap geheel niet gratis komt. Je kan natuurlijk op heel wat plaatsen gebruik maken van gratis diensten. Geloof ons, je passeert op een andere manier langs de kassa. Het kost immers centen om jouw website te hosten, je domein kost geld en eventuele support moet ook betaald worden.

Het hangt er dus vanaf hoe je juist ondersteund wil worden en of je effectief iets wilt bereiken met je website. Een gratis website die niets opbrengt is geen enkel probleem maar het verschil met een website die je continue klanten oplevert is wel immens groot. Stilstaan is achteruitgaan wordt er wel eens gezegd.

Uit onze ervaring blijkt dat het vaak beter is om te betalen voor je website. Al is het de meest basic service bij een dienst als Wix. De juiste afweging maken voor jouw doelstellingen is ook in dit geval super belangrijk! Wil je groeien met een website op maat of wil je gewoon een website online plaatsen.

Hoe maak je een website, beantwoord!

Zo! Je hebt nu een goed zicht op hoe je zelf een website maakt. Volg deze handleiding stap voor stap en dan komt je website helemaal goed. Een goed geplande website is goud waard! Veel mensen focussen op de technische kant van een website. Sta stil bij wat je wilt bereiken en ga op basis van dat aan de slag.

Het uitschrijven van je doelen is een essentieel onderdeel. Of je nu zelf je website wilt maken of je liever een website laat maken. Door je doelen kristal helder te communiceren kom je een pak verder dan zomaar een website te lanceren omdat iedereen het doet.

Zo maak je een website

Nu is het aan jou!

Je weet nu welke stappen je moet doorlopen om zelf je website te maken. Iedere stap draagt bij aan het eventueel succes van je website. Heel veel succes met de implementatie. Moest je toch ergens vastlopen kan je gerust een mailtje sturen wie weet kunnen we helpen!

Axl Van Steenacker - Seo tips om hoger te scoren in Google

Axl

Auteur

Veel mensen stellen de vraag: Hoe maak je een website? In dit artikel gaan we in op de verschillende stappen die je kan ondernemen om van jouw website een succes te maken.

Heb je hier graag hulp bij? Bel me gerust op! Of stuur me een berichtje op LinkedIn.

KLAAR OM JE ONDERNEMING EEN DIGITALE BOOST TE GEVEN?

Contact

0476 24 71 35
vansteenacker.axl@necess.be
Delphine Adriaensstraat 13
2275 Lille