pixel

Je website registreren bij Google

Hoe doe je dat?

Hoe kan je aan Google meegeven dat ook jij een website hebt die de moeite is om op te slagen? Via de Google search console kan je aan Google melden dat er een website is die ze misschien even moeten bekijken en verwerken. Zo weet Google dadelijk dat er een nieuwe website is en kunnen ze hem toevoegen aan de zoekresultaten.

Wat is de Google Search Console?

De Google search console is een gratis tool van Google die je toestaat zelf je website aan Google aan te geven. Je kan je website registreren en zo weet Google dadelijk dat ze jouw site kunnen weergeven tussen de zoekresultaten.

 

Waarvoor gebruik je de Google Search Console?

Met de Google search console kan je makkelijk je site opvolgen. Dankzij een handig overzicht ontdek je dadelijk hoe je website scoort in Google en als er zich een probleem op je site voordoet krijg je gewoon een mailtje in je inbox. Super handig, maar hoe je registreer je jouw website nu?

Misschien wel het belangrijkste doel van de search console is het aangeven van je website bij Google. Zo weet Google dat er een website staat op een bepaald adres en kunnen ze deze opnemen in de zoekresultaten. Hoe je dan hoger kan klimmen in die zoekresultaten? Dat leggen we je graag uit op onze volgende website training.

 

Zo registreer je je website in de Google Search Console:

 1. Open de Search Console
 2. Voeg een eigendom/website toe
 3. Verifieer je eigendom
 4. Dien een sitemap in
 5. Controleer je website
Website registreren bij Google search console

Laten we beginnen…

Je website registreren bij Google is niet zo moeilijk. We laten je het in deze post zien.

We klikken op de “nu starten” knop van de Google search console.

Een property toevoegen

Om te beginnen gaan we je website toevoegen. Je website staat gelijk aan een property. Linksboven kunnen we dus een nieuw property toevoegen.

Je website aanmelden bij Google Search Console

URL-voorvoegsel

In de volgende stap kiezen we voor domein voorvoegsel. Geef je domein in en klik op doorgaan. In ons geval geven we “https://necess.be” in.

Let op! zorg er zeker voor dat je http of https voor je website zet. De search console maakt ook een verschil tussen de www versie en de gewone versie van je website. https://www.necess.be en http://necess.be zijn dus 2 verschillende properties.

Waarom je best werkt met https lees je hier

Poperty toevoegen in de Google search console
Eigendom verifiëren bij Google Search Console

Eigendom verifiëren

Een eigendom verifiëren kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is door gewoon een bestandje toe te voegen aan de hoofdmap van je website. Dit bestand bevat je unieke code en zo kan Google verifiëren dat dit ook effectief jouw website is.

 

 1. Download het bestand
 2. Ga naar je webhosting provider
  • Is je website in beheer? Dan kan je het bestand gewoon naar je beheerder doorsturen.
  • Verander de naam van het bestand zeker niet!
 3. Plaats je bestand in de bovenste map van je website.
 4. Klik op controleren
Eigendom verifiëren bij Google Search Console

Domein verifiëren

Wanneer je in de vorige stap kiest om een domeineigendom te registreren bij Google krijg je dit scherm te zien. Deze aanpak is iets technischer. Je krijgt een formule die je als txt-record moet toevoegen aan je DN instellingen. Daarvoor log je in bij de host waarbij je je domein geregistreerd hebt.

Onder DNS instellingen kan je de verschillende opties terugvinden. Voeg een nieuw txt-record terug. Je hoeft geen naam in te stellen. Plak de gekopieerde formule gewoon als waarde.

Van zodra je het record hebt toegevoegd kan je in de Search Console op verifiëren klikken. Je website is nu correct geregistreerd bij Google.

Her voordeel van deze manier van werken is dat je volledig domein gekoppeld is en niet enkel de url (en bijhorende url’s) die je hebt opgegeven. Deze werkwijze geniet dus onze voorkeur. Kies gerust voor de eerste optie als je technische kennis beperkter is.

Geverifiëerd eigendom bij de Google Search Console

Eigendom geverifieerd

Als alles goed is gegaan krijg je deze melding en kan je je property bekijken.

Voeg nu nog de andere variant van je website toe. Wij zijn begonnen met de https://necess.be dus nu voegen we de versie met met https://www.necess.be toe.

Controleren met de Google search console

Je kan nu je website opvolgen met in de search console. Bekijk wanneer en waar je verschijnt als mensen zoekopdrachten intypen, dien een sitemap in en volg je site op.

Google stuurt je een mail indien er zich problemen voordoen op je site. Zo weet jij dat er steeds iemand op je website let en hoef je hem niet dagelijks te bekijken.

Jouw website opvolgen met de Google Search Console

KLAAR OM JE ONDERNEMING EEN DIGITALE BOOST TE GEVEN?

Contact

0476 24 71 35
vansteenacker.axl@necess.be
Delphine Adriaensstraat 13
2275 Lille